Autófólia kisokos – az autófóliák két, kevésbé ismert fajtája

                Én világ életemben azt hittem, hogy az autófóliázás a szélvédő és a többi ablak „vagányság céljából történő” lesötétítését jelenti és semmi mást, egészen addig, amíg egyszer egy komoly basszus hangrendszert nem kellett terveznem egy barátom kombi 3-as Golfjába. Autófólia, autófóliázás Budapest

autófólia autófóliázás árak budapest ár

autófólia

Miután javaslatomra belekerült az autóba a hátsó ülés mögé beépített 25-ös rétegelt lemezbe a 12 darab 10 colos Eminence Hi-Fi mélyhangszóró (mert ezeknek voltak optimálisak a paramétereik a kítűzött, nem tipikusan autóhangosítási célhoz – ami nem kevesebb volt, mint a kb. 200 négyzetmétert megfelelő hangnyomással lefedő és egyben minőségi szabadtéri hangosításra való alkalmasság – és a barátom számára rendelkezésre álló erősítőteljesítményhez), kiegészítve az autó ajtajait már egy ideje egyenként kb. 30 kilóval nehezebbé tevő, közép- és magasfrekvenciás őrületeket – szóval miután az autó átviteli tartománya alul is szépen kigömbölyödött (de mégy hogy!), ez a barátom egy időre eltűnt, majd amikor legközelebb megjelent, nem ismertem rá az autójára. Egy szebbnél szebb színekben játszó, napfényben a szemkápráztató csillogás különböző fajtáinak megigéző skáláját felvonultató, minden járókelő szemét odavonzó jelenség lett belőle (tehát amikor éppen nem volt feltekerve az utastérben már-már koponyarepesztőnek számító hangerő, akkor is mindenki utánanézett, akinek csak a közelében elhaladt)... Első kérdésem az volt a barátomhoz, hogy honnan volt ennyi pénze egy ilyen komoly fényezésre. Ő erre csak sokatmondóan nézett, és pedig közelebb mentem az autójához, megvizsgálni a felszínét. Közelebbről már úgy tűnt, mintha valamiféle fóliák lennének ráragasztva, de amikor ösztönösen megkapargattam az egyik színes fóliadarab szélét, csodálkozva tapasztaltam, hogy nem akar feljönni. Ekkor a barátom közölte, hogy az ugyan nem fog onnan olyan könnyen lejönni, habár ez az autófólia, autófóliázás nyom nélkül eltávolítható. Elcsodálkoztam: szóval az általam tapasztalt csodát nem fényezéssel művelték, hanem autófóliázással, azon belül is az autókarosszéria-fóliázás művészetével (úgy érzem, ebben az esetben joggal nevezem művészetnek ezt az iparágat)... Azon túl, hogy addig nem is tudatosult bennem, hogy ilyen is létezik, ha tudatosult is volna, akkor sem tudtam volna elképzelni, hogy egy autófólia ilyesmire képes...

autófólia autófóliázás árak budapest ár

Jóval olcsóbb az autófólia, autófóliázás Budapesten, mint a hasonló hatást elérő fényezés, és mindennek tetejébe még nyom nélkül el is távolítható úgy, hogy közben a rongáló szándékú egyéneknek pedig ellenáll! Elképesztő... Később aztán minden lényegeset megtudtam az autófóliákról, azon belül is elsősorban a karosszéria-fóliákról. Ezeket az információknak egyfajta sűrítményét szeretném megosztani Önökkel ebben az írásomban, hogy Önök is tudják, amit én a fenti történet során megtudtam: hogy ilyen csoda bizony létezik!

                Az autókarosszéria-fóliáknak két fő fajtája van: a fenti történet főszereplőjét alakító, mindenek előtt esztétikai célt szolgáló, PVC-ből készült fóliák és a karosszéria (és a rajta lévő fényezés) mechanikai védelmét megvalósító, színtelen, átlátszó, poliuretánból készült fóliák. Az utóbbi fóliákkal kapcsolatban szándékosan nem említettem az UV-szűrő tulajdonságot, mivel nem is bírnak ilyennel, ugyanis csak így biztosítható az, hogy a fényezésnek a fólia alatti része ugyanolyan mértékben fakuljon a nap fényétől, mint az esetlegesen védtelen területek. Óriási ötlet, nem?

                Az utóbbi autófólia fajta elterjedt neve a kavicsfólia, mert gyakran használják a felverődő kavicsok elleni védelemre, elsősorban a karosszéria alsóbb tájait (akár a lökhárítót is) beburkolva vele. Ezek a fóliák a kavicsokon túl természetesen kitűnő védelmet nyújtanak más behatások ellen is, mint amilyen az autónkhoz dörzsölődő növényzet vagy akár a nagy sebességnél az autónknak ütköző rovarok, ill. a madarak ürüléke. És ha ilyen speciális igényeink volnának, akkor akár a hadiipar által használt, különlegesen strapabíró fóliát is rakathatunk az autónkra.

                És végül, az autófóliázás előbbi fajtáját pedig wrappingnek is hívják, ami autóborítást jelent. Ilyen fóliákat a legkülönbözőbb külsőkkel gyártanak, hogy a kreatív autótulajdonosoknak legyen miből válogatniuk. És van is! Ha csak a fent említett barátomra gondolok, ami azt illeti, az ő kezét sem kötötte meg a lehetőségek korlátozottsága. Ilyen fóliák készülnek fényes felületű, metál, gyöngyházfényű, karbon, króm, matt és ki tudja még, milyen kivitelekben. És persze az iménti fajták mindenféle színárnyalatban elérhetők! És van még egy további, viszonylag ritkán emlegetett, pedig fontos előnye az ilyen fóliáknak: az, hogy ha valamilyen szerencsétlenség folytán megtörjük az autónkat, akkor a javítás elvégzése után nem kell újrafényeztetnünk az autónkat, hanem csak új fóliát kell tenni a javított területre – vagy ha előtte az a rész nem volt lefóliázva, akkor ez most megtehető! A wrapping fóliák gyártástechnológiai szempontból hengerelt és öntött kivitelben készülnek, amelyek közül az első, olcsóbb fajta inkább sík felületeken való használatra ideális, míg a második, drágább fajta a szabálytalanabb felületekhez is kitűnően idomul.